Het jaar van co-creatie

In 2017 vindt het co-creatie proces van iSHARE plaats. Vanaf januari werken publieke en private logistieke partijen in co-creatie werkgroepen samen aan uniforme afspraken - een zogenaamd 'afsprakenstelsel' - voor identificatie, authenticatie en autorisatie die voor iedereen in de sector bruikbaar én toepasbaar zijn. Het co-creatie proces wordt gefaciliteerd door innovatie experts Innopay.

Gebruikerssituaties centraal in iSHARE co-creatie werkgroepen

Tijdens de co-creatie werkgroepen beantwoorden deelnemers met elkaar alle mogelijke functionele, technische, juridische en operationele vragen die ontstaan bij het ontwikkelen van het afsprakenstelsel. 

Vanaf de start van 2017 worden de afspraken meteen geïmplementeerd in een zogenaamde 'referentie implementatie'. Hierin worden alle rollen binnen het afsprakenstelsel in een proefopstelling neergezet en wordt de juistheid en implementeerbaarheid van de afspraken meteen in een IT- omgeving getest. 

In het tweede kwartaal van 2017 toetsen verschillende co-creatie deelnemers het (concept) afsprakenstelsel aan de praktijk in een Proof of Concept van de door hen ingediende gebruikerssituatie of ‘use case’ in hun eigen systemen.

Co-creatie werkgroep deelnemers

Sinds januari jl. participeren de volgende organisaties in de co-creatie werkgroepen: APM Terminals, Cargonaut, Dakosy, Douane, e-Herkenning, GroentenFruit Huis, KLM Cargo, Portbase, Rijkswaterstaat, Secure Logistics, Stichting Vervoeradres, Transfollow, UC Group en Value Engineers.

iSHARE gereed voor adoptie in 2018

Het doel is om met iSHARE in januari 2018 live te zijn bij een te vormen kopgroep van logistieke organisaties en hun klanten, en klaar te zijn voor adoptie binnen de gehele sector.

Interesse voor co-creatie?

Heeft u belangstelling voor co-creatie, maar heeft u zich niet tijdig gemeld of kunnen melden voor de co-creatie werkgroepen? Niet getreurd. Ondanks dat de werkgroepen inmiddels zijn gestart en dat we dit proces niet willen en kunnen verstoren, zijn er wel andere mogelijkheden om bij te dragen. 

Het co-creatie proces is niet gebaat bij toe- en uitstroom van partijen. Het is een soort snelkookpan waarin partijen gedurende korte tijd zeer intensief met elkaar werken aan het afsprakenstelsel. Tussentijds instromen zou dit proces te veel vertragen. 

We willen de deur echter zeker niet sluiten voor andere geïnteresseerde partijen. Want hoe meer verschillende organisaties het afsprakenstelsel beproeven, hoe beter we de afspraken kunnen testen aan de praktijk. En hoe meer partijen het afsprakenstelsel direct toepassen, hoe groter de kans op succesvolle sectorbrede implementatie!

Daarom zijn ook wij geïnteresseerd in organisaties die zich tussentijds melden en die daadwerkelijk aan de slag willen. Afhankelijk van de situatie, de wensen en mogelijkheden, kunnen organisaties in een soort schaduwproces de afspraken aan hun specifieke gebruikssituatie of use case toetsen. Of kan parallel aan het co-creatie proces een Proof of Concept bij een organisatie worden ingericht. 

Wilt u weten hoe iSHARE ook uw organisatie kan helpen? Of heeft een specifieke vraag? Stuur ons dan een e-mail. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan door ons te volgen op Twitter of u in te schrijven voor onze nieuwsbrief